« Το Project αποκτά και καινούγιο σώμα , γιατί Νούς υγιής εν σώματι υγιή :) | No news good news.. » |
Το Project αποκτάει καινούργιο "εγκέφαλο"
Και το όνομα αυτού Intel D201GLY2 με Celeron 1.2Ghz 512MB Ram και compact flash ?σκληρό δίσκο"..
Ενδιαφέρουσα πατέντα είναι το αυτοσχέδιο κουμπί ( βλέπε 2 γυμνά καλώδια
με προστατευτική ταινία που αναλαμβάνουν το άνοιξε κλείσε της motherboard και θα αντικατασταθούν από το κουμπί χαλασμένου mouse
Για την τροφοδοσία αγόρασα ένα τροφοδοτικό προς το παρόν αλλά και το PicoPSU που στο μέλλον θα τροφοδοτεί την motherboard από τα 12 Volt που θα βγάζει η μπαταρία..
Το λειτουργικό που επιλέχθηκε (παρά την αρχική μου ιδέα για ένα mini distro linux , πχ Mepis) είναι τα WinXP Professional , χωρίς page files/οπτικά εφέ/ήχους και με απενεργοποιημένα όλα τα περιττά Services..
Ουσιαστικά το λειτουργικό θα πρέπει να διαθέτει απλά DirectX9.0 και τους drivers για τα διάφορα κομμάτια του (Wireless , Cameras , Graphics Chip κτλ ) και φυσικά Remote Desktop ..
Η εγκατάσταση του λειτουργικού δεν είναι η τυπική εύκολη διαδικασία καθώς δεν υπάρχουν CD/DVD-ROM drives.. Άρα θα έπρεπε να γίνει μέσω USB stick ή Over Network..
Αφού το πάλεψα με BartPE , NLite , PeToUSB , HP USB Disk Storage Format Tool , WinImage , usb_prep8 και bootsect κατάφερα να δημιουργήσω μια Nlited installation των windows γύρω στα 430 MB που να χωράει στο USB stick (470ΜΒ και το οποίο περιείχε μόνο τα απαραίτητα..
Παρ`όλα όμως τα format , τις προσπάθειες και τις ρυθμίσεις στο BIOS ( το οποίο υποστηρίζει USB boot..) ο υπολογιστής αρνιόταν πεισματικά να λειτουργήσει..
Γι`αυτό τον λόγο έψαξα λίγο για over Ethernet , DHCP installations των Windows με TFTP και βρήκα την λύση στο πρόβλημα μου..
Όποιοςδήποτε ενδιαφέρεται να δοκιμάσει ένα τέτοιο installation μπορεί να το κάνει ακολουθώντας αυτές τις οδηγιές ( http://www.tzim.net/?win_netinstall ) . Εκτός του κομματιού ανέυρεσης των .sys αρχείων της κάρτας δικτύου της mainboard θα έλεγα οτι είναι απλή η διαδικασία..
Εφαρμόζοντας την λοιπόν ο υπολογιστής ξεκινόντας bootαρε κανονικά και μετά από κάποια ώρα (περισσότερη από την συνιθισμένη για ένα installation και λογικό λόγω του “σκληρού του” .. ) Τα WinXP μπήκαν και έτρεχαν κανονικότατα , ενώ πρώτες δουλειές ήταν η απενεργοποίηση του PageFile , και των λοιπών περιττών και πιθανά hard drive intensive ρυθμίσεων..
Μετά από ολοήμερη λειτουργία installation/configuration και με μια ντουζίνα restart ο υπολογιστής κόλλησε κατά το loading screen , φοβίζοντας τον ιδιοκτήτη του , ενώ με ένα δεύτερο restart δεν έβρησκε boot drive..
Αυτό ήταν , η Compact Flash μετά από μια μέρα εργασίας πέθανε..
Οι επιλογές τώρα είναι :
1) Αγορά καινούργιας ακριβότερης Flash με την ελπίδα οτι δεν θα έχει την τύχη της φθηνής πρώτης
2) Αγορά Compact Flash microdrive (δλδ mini σκληρού..!) http://en.wikipedia.org/wiki/Microdrive
3) Αγορά σκληρού δίσκου για laptop.. Θα προσθέσει κάποιο βάρος στην κατασκευή , μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος , έχει μηχανικά μέρη που σημαίνει οτι είναι αδύναμο σε πτώσεις χτυπήματα κτλ , αλλά από την άλλη έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση/χωρητικότητα..
Όλες οι επιλογές έχουν να κάνουν με αγορά πάντως